Beeldende kunst in pastorietuin

.

.

PERSBERICHT

 

8 en 9 juli a.s. Beeldende kunst in de pastorietuin Oud-Katholieke Kerk

 

Twee kunstenaars uit het noorden van Noord– Holland, Piet Zwaanenburg

(beelden in brons) en Henny Bulsing (beeldhouwwerken in hardsteen en marmer) verhuizen hun kunstwerken voor een keer naar het midden van het land en kozen daarvoor als locatie onze pastorietuin. Beide heren zijn al geen onbekenden in Culemborg, want zij bezochten al twee keer eerder de Oud-Katholieke Kerk in hun hoedanigheid als zangers van het Hoorns Byzantijns Mannenkoor.

 

Henny Bulsing (Sculpturen van hardsteen en marmer)

Geboren 3 september 1942 in Joure (Fr.), HTS bouwkunde gestudeerd in Leeuwarden en Amsterdam. Via enkele architectenbureaus in Heerenveen, Zandvoort en Haarlem en via gemeente Lemmer tot aan mijn VUT werkzaam geweest als architect bij de gemeente Hoorn. Omdat tekenen in houtskool mijn grote hobby was is mij gevraagd of ik misschien ook eens in steen zou willen werken om zo mogelijk mijn horizon te verbreden. Dit werk greep me zodanig aan dat ik contact heb gezocht met een professioneel kunstenaar (Joke Schaap in Opperdoes N.H.) en heb daar 3 jaar les gehad. Ik ben toegetreden tot een beeldhouwcollectief, inmiddels nu 15 jaar lid van dit gezelschap, waarbij we een gezamenlijk atelier hebben in Hem. Ik ben een figuratief werkend beeldhouwer waarbij mijn voorkeur uitgaat naar het werken in de hardere steensoorten zoals hardsteen en marmer. Ik exposeer minimaal 1 maal per jaar met het gehele collectief. Maar daarnaast ook regelmatig op persoonlijke titel alleen of met een enkele leden van het collectief. Sinds enkele jaren maak ik ook regelmatig beelden in opdracht.

 

Pieter Zwaanenburg (Beelden in brons)

 

Was tot 2007 actief als onderwijzer in het basisonderwijs vooral in de hoogste groepen. In zijn loopbaan niet alleen aandacht voor de zgn. “basisvakken” maar ook veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van creativiteit van de kinderen middels vele vormen van handvaardigheid. Na het beëindigen van zijn loopbaan zichzelf verder ontwikkeld in de kunstvorm “circeper due”- vorm oftewel de “verlorenwastechniek”.

Piets totale proces van het maken van een wassen beeld tot en met het bronzen eindresultaat is zeer boeiend en altijd vol verrassingen. Dat geeft inspiratie voor nieuw werk, dat gevonden wordt in de eigen omgeving, literatuur en vrije natuur in de ruimste zin van het woord. De bronzen beelden zijn meestal realistisch van aard. Hij heeft in de loop der jaren diverse cursussen en workshops gevolgd o.a. bij Henny Mazurel, Joris Verdonkschot en Cees Kleiman. Samen met nog een tiental kunstenaars medeoprichter en lid van de kunstgroep “Kijk op brons” . Werkzaam in atelier 13 van Artfarm in Heerhugowaard. Vanaf 2008 elk jaar expositie.

 

Bert Ververs. Een nieuwe kunstenaar die voor het eerst exposeert in de pastorietuin is Bert Ververs uit Vianen. Op zijn site valt het volgende te lezen: “Hij maakt heel bijzondere dingen zowel ruimtelijk als op het platte vlak.” Over zichzelf schrijft hij op zijn site:

Ik maak geen kunst. Dat wil ik onmiddellijk duidelijk maken en uit de weg hebben. Begrijp me niet verkeerd, ik ben heel blij dat er mensen zijn die van mijn werk houden en die vinden dat het kunst is, zelfs redelijk goede kunst. Maar dat is dan enkel volgens hun uiterst persoonlijke definitie van kunst. Zo zijn er evenveel individuele definities van kunst als dat er mensen zijn.

Kunst is wat ons ontroert, doet nadenken, de wereld beter doet begrijpen en onze geest, lichaam en emoties aanspreekt. Kunst definieert ons als mensen, het is onze typische karakteristiek. Verder is kunst een voortgaand gesprek, een dialoog.

Er is niets 'bijzonders' aan de werken die ik maak. Zowel op het platte vlak als in het ruimtelijk werk. Ik documenteer verzamelingen van alledaagse voorwerpen uit mijn eigen leven c.q. omgeving. Omdat dit ook zaken zijn die vaak een rol spelen in het leven van de toeschouwer ontstaat er een verrassende heront-dekking. Belangrijke onderdelen in mijn werk zijn naast de herkenbaarheid, vaak de hoeveelheid van dingen, de regelmaat, het ontbreken van een gedetailleerde uitleg en een grote verscheidenheid. Al die verschillende onderdelen vormen het verhaal van de kunst en daardoor ook mijn verhaal. Het verhaal van wie ik ben op dit moment op aarde. 21

 

U bent van harte welkom de kunstvoorwerpen te komen bekijken in de pastorietuin van de Oud-Katholieke Parochie aan de Varkensmarkt nr. 20 te Culemborg . De kunstwerken – die ook te koop zijn - zijn te zien op zaterdag 8 juli van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zondag 9 juli van 13.00 tot 17.00 uur.

Oud-Katholieke Kerk Culemborg | Varkensmarkt 18-20 | 4101 CL Culemborg | Contactinformatie